Yükleniyor Etkinlik
  • Bu etkinlik geçti.

Epistemolojiden Bilim Teorisine Dönüşüm

Epistemolojiden Bilim Teorisine Dönüşüm

Konuşmacı: Doç. Dr. Ömer Faik Anlı

Yer: Düşünbil Akademi | Büklüm Sokak 47/3 Çankaya – Ankara

Tarih: 29 Aralık 2018 Cumartesi

Saat: 16.00

İçerik

Türkçe literatürde, özellikle de referans kitaplarında, ‘bilgi teorisi/kuramı’ ‘bilgi felsefesi’ ile eşanlamlı kullanılırken, her iki kullanım da ‘epistemoloji’nin karşılığı olarak dolaşıma sokulmuş görünmektedir. Türkçeleştirme girişiminin ötesinde, her fark bir kavramı gerektiriyorsa, ‘bilgi / bilim teorisi’ de böylesi bir farklılaşmaya gönderimli olduğu için anlamlı olacaktır. Buna bağlı olarak ‘bilgi teorisi’ ve onunla ilişkili olarak ‘bilim teorisi’, epistemoloji tarihinde evrimsel bir çeşitlenmeye ya da dönüşüme gönderimle kullanıldığında esas anlamlarına kavuşmaktadırlar. Epistemolojinin kökeni episteme ile doksa arasında bir ayrımın koyutlandığı ana tarihlendirilebilir. Epistemolojinin Platon’dan bu yana olanak zemininde ele aldığı ve ‘bilgi nedir?’, ‘bilginin kaynağı nedir?’, ‘nasıl biliyoruz?’, ‘neyi bilebilirim?’ gibi sorular merkezinde ilgilendiği bilgi sorunu, 1543-1689 sürecinin (Modern Bilimsel Devrim) ardından dönüşüme uğramıştır. Dönem itibarıyla bilgiye dair araştırmada nesne / model edinilebilecek başarılı bir ürün vardır (doğa-bilimsel bilgi). O kadar ki, araştırmalarının sonucu bu ürün olanlar, 1833’ten sonra farklarını belirtmek için isim değişikliğine giderek ‘bilim insanı’ (scientist) terimini kullanmaya başladılar. Çünkü artık yapılan doğa felsefesi, yani felsefe değildir. “Bu durumda ‘felsefe’ ne yapacaktır?” sorusu bilgi merkezli olarak sorulduğunda anlamlıdır. Doğa bilimleri başarılı biçimde ‘bilgi’ üretirken ve bu üretim neredeyse bir kendiliğindenlikle Aristotelesçi bilme arzusuyla (ya da hedefiyle), Francis Baconcı güç arzusunu (ya da hedefini) uzlaştırır görünürken, felsefe bilgi adına ya da bilgiyle ilgili olarak ne yapacaktı? (Filozof ne biliyordu ve ne yapıyordu; daha da önemlisi böyle bir dünyada ne bilebilirdi ve ne yapabilirdi?) İşte bu soru, ‘oyun değiştirici’ ilk soru olarak alınabilir.

Etkinlik (Soru ve Cevaplar ile)  20+35 dk sürecektir.

(ÖNEMLİ) Etkinlik özel video kaydı yapılacağı için:

1- Etkinlik saatinden en az 10 dk önce etkinlik yerinde olmanız gerekiyor. Etkinlik başlamadan 10 dk önce kapılar çekimden dolayı açılmayacak ve içeri kimse alınmayacaktır.

2- Video kaydı için 3 soru alacağız. Sorularınızı önceden hazırlayıp bir kağıda yazmanız ve etkinlikten önce bize vermeniz gerekiyor.

Seminer Ücreti:  

Normal: 40 TL

0-25 Yaş: 30 TL (Eğer doğum yılınız 1993 veya sonrası ise 25 yaş indiriminden yararlanabilirsiniz. İndirimden yararlanmak için etkinlik günü kayıt kontrol masasında kimliğinizi göstermeniz gerekmektedir.)

Sadece kapıda ödeme alınmaktadır.

Aralık 29 2018

Detaylar

Date: 29 Aralık 2018
Time: 16:00 - 17:00
Etkinlik Kategorileri:

Yer

Düşünbil Akademi

Büklüm Sok. No: 47/3 Çankaya
Ankara,

+ Google Haritalar

Organizatör

Düşünbil Akademi
Email:
Website: Organizatör websitesi